Bæredygtigt samarbejde mellem kommune, skole og lokal virksomhed.

Hos Mårslet skole, lige syd for Århus, finder man 3 kerneværdier; Lyst, Liv og Læring. Skolen, der til dagligt huser omkring 800 elever, arbejder dagligt med at inspirere samarbejde, kreativitet og kritisk tænkning hos eleverne for at udruste dem fagligt til at begå sig i et voksent liv i en foranderlig verden. 

En foranderlig verden kræver også nytænkning, og dette afspejles i skolens engagement i bæredygtig energi. Skolen bliver dagligt forsynet med energi fra dets 1200 kvadratmeter solcelleanlæg på skolens tag. Ydermere har skolen sidenhen fået installeret et bæredygtigt batteri der kan oplagre solenergien således at overskydende energi, produceret fra solcellerne, ikke blot skal sælges til elnettet, men i stedet kan bruges i de mindre solrige timer. 

Batteriet fungerer rent praktisk ved at energien bliver oplagret i fire store tanke der indeholder en blanding af 85 % vand og 15 % svovlsyre med en opløsning af elektrolytten vanadium. Batteriet kræver derfor ikke nogle brandmæssige foranstaltninger, da indholdet ikke er brandfarligt.
Ved at optimere skolens egenudnyttelse af deres energiproduktion fra solcellerne kan Mårslet skole spare 30.000 kr. årligt på deres elregning. Med en levetid på mindst 20 år, kan et batteri i denne størrelsesorden altså spare skolen for mindst 600.000 kr på deres elregning. 

Projektets tilblivelse var et samarbejde imellem Aarhus kommune, Mårslet skole og udviklerne af batteriet, den Aarhusianske virksomhed VisBlue. En del af batteriet blev betalt af en grøn pulje fra Aarhus kommune som har til hensigt at støtte grønne teknologier fra lokale virksomheder. Installationen af batteriet er således et projekt der skal bane vej for udbredelse af batteriløsningen fra VisBlue, og det er herved muligt at Aarhus kommune vil anskaffe flere batterier til andre bygninger i kommunen. 

Aarhus kommunes borgmester, Jacob Bundsgaard udtaler også følgende om projektet og VisBlue:

“Det er en lokalvirksomhed som har en rigtig spændende løsning, som kan være med til at gøre vores skoler og andre bygninger endnu mere grønne. Der er ingen tvivl om at det kan bruges mange steder i kommunen, hvis det lykkes. Men det har også potentiale i hele verden.”