VisBlue flowbatteri skal energioptimere Værløse Svømmehal

VisBlue flow batteri skal energioptimere Furesø Kommunes bygninger

Et 40 kW flowbatteri fra VisBlue er blevet koblet op til Værløse Svømmehals eksisterende solcelleanlæg. Batteriet er et vigtigt led i Furesø Kommunes omstilling til 100% vedvarende energi i 2035 og mål omCO2-neutralitet i 2030. Batteriet skal nemlig sikre at svømmehallens fremtidige energibudgetter er bæredygtige både økonomisk og klimamæssigt.
 
”Det er ikke nogen hemmelighed, at en svømmehal har et stort energiforbrug.” lyder det fra Christian Normann Johansson, projektleder i Furesø Kommune. ”Derfor anlagde man også for år tilbage solceller på svømmehallens tag. Det etablerede solcelleanlæg dækker dog ikke hele svømmehallens forbrug, hvorfor vi indtil nu har måtte trække, hvad der svarer til ca. 80 husstandes strømforbrug fraelnettet. Men det er ganske enkelt ikke godt nok.” fastslår han.

 

Nye udfordringer kalder på nye løsninger

En af udfordringerne med solceller (eller vindmøller) er, at de er afhængige af input fra sol (eller vind) for at kunne producere strøm. Men som bekendt er det med solen, som det er med vinden - ”det er som vinden blæser” eller her ”som solen skinner”. Faktum er, at vi ikke kan kontrollere hvor meget input, vi får fra solen eller hvornår vi får den. Og det er en udfordring i det vedvarende energisamfund, som vi arbejder hen imod.

 

Vedvarende energi er nemlig fremtiden, også hos Furesø Kommune, hvor man har opsatfølgende klimamål:

1. Vi skal være CO2-neutral i 2030
2. 100 procent af kommunens energiforbrug skal komme fra vedvarende i 2035

 

For at kunne realisere disse to klimamål, kigger man derfor naturligt mod nye løsninger, der kan energioptimere samfundets mange eksisterende (og nye)bygninger, herunder skoler, plejehjem, sportshaller og svømmehaller hvis tageudgør en oplagt flade til anlæg af solceller. Og her bliver VisBlues flowbatteri interessant.

 

Aflader mens du sover

Med flowbatteriet fra VisBlue vil kommunen nemlig fremadrettet kunne udnytte den egenproducerede strøm fra solcelleanlægget langt mere optimalt, idet batteriet gør det muligt at lagre overskydende strøm fra solcellerne, når solen skinner, og bruge den på mindre solrige dage eller tidspunkter som om natten.

 

”Det er helt afgørende her”, siger Christian Normann Johansson, projektleder i Furesø Kommune. ”I en svømmehal har vi nemlig ikke på samme måde som andresteder, mulighed for at skrue temperaturen ned, når vi går hjem om aftenen, da det ganske enkelt vil være alt for energikrævende, tidskrævende og dyrt at genopvarme på ny.”

 

Men batteriets potentiale rækker langt ud over Værløse Svømmehal og Furesø Kommune, mener Christian, Virksomheden har da også allerede aftaler med flere danske kommuner, og har desuden haft stor succes med deres batterier i bolig- og erhvervsinstallationer.

 

”Vi er ekstremt glade for at kunne bidrage til Furesø Kommunes grønne omstilling. ”fortæller Søren Bødker, CEO i VisBlue. ”Klimakrisen er et emne, der altid har stået vores hjerter nært. Derfor arbejder vi også aktivt med Verdensmålene, både i udviklingen og produktionen af vores batterier såvel som i vores samarbejder og medarbejdersammensætning. Vi er derfor enormt stolte og gladefor at være indgået samarbejde med Furesø Kommune.” fortæller Søren Bødker.  

 

Om VisBlue

VisBlue er en spin out-virksomhed fra Aarhus Universitet og Porto Universitet. Virksomheden har hovedsæde i Aarhus, hvor 20 ansatte har deres daglige gang, samt et kontor i Porto, Portugal, med tre ansatte. I Aarhus udvikler, designer og producerer VisBlue selv deres grønne flowbatterier til lagring af sol og vindenergi.

 

Om teknologien

VisBlues flowbatteri fungerer rent praktisk ved at energien bliver oplagret i firestore tanke, der indeholder en blanding af 85 % vand og 15 % svovlsyre med en opløsning af elektrolytten vanadium. Det betyder bl.a. at batteriet ingen brandmæssige foranstaltninger kræver, idet indholdet ikke er brandfarligt. Med en genanvendelsesprocent på hele99% og en levetid på +20 år, er VisBlues flowbatterier et bæredygtigt, sikkertog skalerbart alternativ til de gængse batterityper på markedet.